Cele 6 scoli de balet. Partea 3

Portrait of Ringling Circus choreographer Geor...

Portrait of Ringling Circus choreographer George Balanchine: Sarasota, Florida (Photo credit: State Library and Archives of Florida)

Scoala daneza.Metoda Bournonville a fost dezvoltată de August Bournonville, coregraful Royal Danish Ballet, o companie ce continua sa-i folosească coregrafia si metoda de predare. Aceasta metoda se concentrează pe stilul romantic si povestile de dragoste. Bournonville însuși a spus ca “dansul trebuie sa fie o exprimare a bucuriei”. Aceasta metoda face ca mișcările sa para a fi facute fara efort, chiar daca ele sunt grele tehnic. Un dansator Bournonville are fluiditate si muzicalitate. Cu miscari rafinate si detalii delicate este expresiv, romantic si emotioneaza. Tehnica Bournonville incepe cu forma si moliciunea bratelor. Picioarele dau ritmul muzicii in timp ce bratele dau melodie muzicii. Este caracterizata printr- un epaulement (plasamentul capului, umerilor si corpului cand dansatorul se întoarce spre public) gratios, cu partea superioară a corpului si cu privirea întoarse catre piciorul care lucreaza pentru a sublinia miscarea care pare naturală, fireasca, fara efort.

Scoala americană. Metoda Balanchine este o tehnica de balet dezvoltată de George Balanchine, absolvent al Vaganova Ballet Academy si care a fost folosită pentru prima data la New York City Ballet. Necesita o extraordinara viteza, plie adânc, brate si mâini neconvenționale, importanta pusă pe linii. Piruetele en-dehors sunt facute cel mai des din poziția a 4a cu piciorul din spate întins si mana din fata întinsă. Are si un arabesque anume, specific ce crează senzația ca este mai înalt si care contravine regulilor clasice. Metoda Balanchine se preda la School of American Ballet, scoala trupei New York City Ballet, dar si in alte scoli ai discipolilor lui Balanchine cum ar fi Miami City Ballet (Ed Villella), Ballet Chicago Studio Company (Daniel Duell), Suzanne Farrell Ballet in Washington, etc.

This entry was posted in Balet, Ballet school and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a comment